Välj rätt träningskläder

Posted in Hälsa

De flesta är noga med val av skor inför träningen. Det är få som går på långpromenad i kängor, spelar innebandy i sandaler osv. Men när det kommer till val av övriga träningskläder är det många som inte är lika selektiva i sina val. Genom att välja rätt träningskläder skapas inte bara förutsättningar för bättre resultat, utan även en roligare träning.

Funktionsmaterial har en viktig funktion

Det är enkelt att välja bomullsplagg – men inte mest funktionellt. Bomull absorberar nämligen svetten och bevarar svetten nära kroppen. Därmed blir kläderna snabbt fuktiga, kalla och tyngre. Ett betydligt bättre alternativ är istället att välja så kallade funktionsplagg. Dessa är tillverkade i material som leder bort svetten från kroppen vilket gör att man undviker nackdelarna med bomullskläderna. Plaggen upplevs ofta mycket lätta men skapar ändå ett tydligt skydd mot vind och väta.
Idag finns det ett mycket stort utbud av funktionsplagg. En av de större återförsäljarna, Svenskt Kosttillskott har ca 1400 olika träningsplagg och utbudet speglar ganska tydligt vad man kan förvänta sig av breda butiker inom branschen. Bland annat finns det byxor, tights, t-shirts, tanks i funktionsmaterial. Om du har lätt för att svettas är funktionsmaterial speciellt viktigt att välja.

Lager på lager

Vid kyliga dagar är det alltid bäst att klä sig enligt lager-på-lager principen. Detta oavsett om man ska träna eller inte. Ska du träna när det är lite kyligare ute bör du absolut använda dig av denna princip när du väljer plagg. Det handlar inte bara om att hålla värmen utan även att lätt kunna variera antalet plagg utifrån hur varm du blir under träningen. Att ha en varm jacka kan kännas bekvämt i början men det blir sedan svårt att ta av sig den och ändå hålla sig varm. Då är det bättre med skaljacka, fleecejacka och funktionsunderställ.

Unik funktion?

Det är inte av en slump som sportbutiker säljer plagg anpassade för löpning, bollsporter, friidrott osv. Plaggen möter de krav som utövarna har av sporten. Ett tydligt exempel är cykelbyxorna som både värmer och ger extra vaddering för baken. Samtidigt sitter de extremt tight för att inte öka luftmotståndet eller fastna i cykeln. Som amatör behöver man inte vara extremt noga gällande funktion då ”vanliga” träningsplagg duger bra till de flesta tillfällen. Av de punkter som nämns här är det framförallt lager-på-lager samt val av funktionsplagg som bör väga tyngst. För proffs väger plaggens unika funktion däremot tungt då varje liten detalj är avgörande för resultatet.