Orientering

Orientering kanske inte behöver någon vidare presentation, men vi gör trots allt ett försök. Orientering är en sport som är väldigt populär i Norden, men också i andra delar av världen.

Vad handlar då sporten orientering om? Jo det handlar om att besöka ett antal punkter i naturen. Till hjälp har du en karta och en kompass. Den som besöker alla kontrollerna på kortast tid vinner således loppet. På kartan är varje kontroll markerad och du behöver ta dem i en bestämd ordning.

För att bli duktig på orientering så krävs det alltså att du kan springa fort i varierande terräng och att du är bra på att läsa karta. Du behöver dessutom kunna tänka klart och ta blixtsnabba beslut, även när du är rejält trött.

Olika variationer av orientering

Det finns flera olika typer av orienteringen, från den klassiska orienteringen till stadsorientering och skidorientering. Vi skriver lite om varje kategori nedan.

”Klassisk” orientering

Med klassisk orientering menar vi det som de flesta associerar med sporten orientering. Alltså att tävlandet och utövandet av sporten sker i skogen. Oftast ligger tävlingsarenan och målgången på ett fält eller en åker och starten ligger i närheten. Sen springer löparna i området runtomkring.

Nattorientering

Nattorientering är egentligen inga konstigheter. Det är precis som den klassiska orienteringen bara att det sker i mörker, under nattetid. Deltagarna behöver därför lysa upp vägen framför sig med hjälp av kraftiga pannlampor. Kontrollerna är utbytta från de klassiska orange-vita skärmarna till reflexstavar som syns enklare i mörkret.

Stadsorientering

Jodå, orientering kan även ske i stadsmiljö. Då kommer orienterarna ut från sina skogar och tävlar på asfalt istället. Dessa tävlingar är i princip alltid av sprintkaraktär, alltså väldigt korta banor i mycket högt tempo. I övrigt fungerar det likadant.

MTB-orientering

Ja det finns även de som inte nöjer sig med att springa i skogen, de vill också cykla. MTB-orientering är alltså en sport där de tävlande har mountainbike-cyklar och orienterar sig fram i skogen med hjälp av dem. Kartan har man ett speciellt ställ för på styret.

Skidorientering

På vintern är det ju betydligt svårare att springa i skogen efter kontroller, snön ställer till det. Då kan man istället ställa sig på sina längdskidor och ge sig ut i spåren och syssla med skidorientering. Förutom ett par skidor och stavar så har utövarna ett ställ på magen som man fäster kartan i. På så sätt blir det enklare för dem att läsa kartan.

Varför ska jag syssla med orientering?

Orientering är en sport som inte bara ger en oerhört bra kondition, utövarna tränar dessutom upp sin förmåga att kunna ta snabba beslut i fysiskt krävande situationer. Dessutom är en bra kunskap om att kunna navigera sig med karta och kompass väldigt bra att ha med sig. Det finns också andra exempel på hur orientering hjälpt tidigare utövare i sitt övriga liv. Till exempel kan ni läsa om Emil som berättar om hur orientering hjälpte honom bli duktig på SEO (sökmotoroptimering). En ovanlig vinkel och väldigt läsvärt!