löpning

En kompis gör löpturen mycket roligare!

Vad gör egentligen en bra löpare? Är det löpsteget? Konditionen? Spänsten? Troligen är det kombinationen av alla dessa och lite till. För att bli en duktig löpare krävs både teknik, vilja och ork. Ett bra löpsteg är en början, konditionen kan du bygga upp under tid.

Många upplever det som svårt att motivera sig till att springa, andra kan inte få nog av det. Vissa utvecklas och ser sina framsteg medan andra inte tycker sig se några resultat.

Sätt att göra löpningen roligare

Det kan vara svårt att motivera sig till att ge sig ut och springa. Framför allt när vädret inte är så roligt eller det är kallt ute. Då krävs det lite extra sätt att motivera sig på. Prova några av dessa.

  • Ny utrustning – Lite nya kläder, en löparklocka eller nya skor kan göra underverk för din motivation
  • Sätt upp ett tydligt mål – det blir enklare att träna om du vet att du har ett mål. Det kan vara en distans, en tid eller ett speciellt lopp.
  • Tidtagning – det kan vara motiverande att ta din tid på en sträcka. Så ser du smidigast dina framsteg. Bli lite bättre varje pass.
  • Skaffa en springkompis – löpning blir alltid roligare i grupp, inte nog med att det är socialt, ni kan dessutom sporra varandra.

Få ett bättre löpsteg

Det finns flera sätt att få ett bättre löpsteg. Men det är en tidskrävande process. Som tur är så kommer du ha nytta av det i framtiden. Du skall undvika att springa på hälarna. Det är inte bara dåligt för utväxlingen i steget, det ökar dessutom risken för skador.

Du ska istället försöka landa på framfoten. Det är det som kallas mittfoten som skall i marken först. Du får då en mjuk och fjädrande landning med varje steg.

Försök ta korta steg och med en hög frekvens. Alltså små snabba steg. Detta kan du träna upp med hjälp av till exempel backintervaller. Försök dessutom att vara avslappnad när du springer, blicken högt framåt och en rak upprätt hållning.

Du kan dessutom försöka tänka på din andning. En bra andning syresätter musklerna ännu mer och därför skall du andas så djupt det går när du springer.