Liniment – Värmer och kyler jobbiga muskler

Posted in Hälsa, Tips

Vinterlöpning

Liniment används främst för att minska besvär som uppstår i muskler och leder. Genom att stryka på liniment kan man skapa en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. En del brukar använda liniment före träning för att därigenom värma upp och få musklerna att slappna av ordentligt. Bland annat ökar det blodcirkulationen och har en antiinflammatorisk effekt.

Välja liniment

linnex stick

Linnex Stick

Det finns flera faktorer som skiljer liniment åt. För det första är det formen dvs om det är olja, salva, spray osv. Till stor del beror det på individuell smak vad som är bäst. Det andra är innehållet. Ett liniment kan både ha kylande och värmande effekt vilket självklart kräver olika innehåll. Men även bland de flertalet olika märken som erbjuder värmande effekt är innehållet olika. De ger därmed något olika effekt.

Är man inte nöjd med den effekt som ges bör man därför prova sig fram på olika märken för att se vilken som passar bäst.
Ett av de större märkena inom Liniment är Linnex och det är även ett av de mer populära märkena. Ser man på utbudet av liniment på Svenskt Kosttillskott är det Linnex som fått bäst betyg av de kunder som lämnat recensioner. Bland annat har deras Linnex Stick fått 4,9 av 5 i kundrecensioner.

Ett annat märke är Faxma som skapar ett flertal produkter med Aloe Vera som bas. Bland annat har de liniment, massagesalva och svalkande hudgel. De som brukar använda andra hudvårdsprodukter med Aloe Vera kan med fördel prova deras produkter.

Anser man att det är viktigt med svensktillverkade produkter, med vegetabiliskt ursprung, kan märket Holistic rekommenderas. Som deras namn antyder vill de ha en holistisk syn på de produkter som erbjuds och därmed ska hjälpa ”hela människan”. I och med att det är vegetabiliskt ursprung kan även veganer/vegetarianer och andra som vill undvika animaliska produkter använda dessa. Holistic har ett brett utbud av hälsokost i sitt utbud. Exempelvis proteinpulver, enzymer, vitaminer, livsmedel och hudvårdsprodukter.

Använda Liniment

Generellt bör man vara försiktig första gångerna man använder liniment från ett nytt märke. Styrkan och effekten kan vara mycket olika då de är uppbyggda på olika substanser. Börja därför alltid med att stryka på linimentet på en mindre del hudyta där man inte har ont. Låt det värka för att därigenom se hur det känns. Därefter kan man applicera det på det ställe på kroppen som behöver kyla eller värme.

Var även försiktig med mängden. Det är lätt att lockas ta för mycket men det räcker generellt med en till två enkla strykningar. Kom ihåg att det tar ett kort tag innan det börjar verka. Vänta även med att ta på kläder över området en liten stund efter behandlingen.

Överlag ska man vara mycket försiktig med att ha liniment i närheten av sår. Detsamma gäller ögon och slemhinnor. Innehållet kan nämligen upplevas mycket starkt om man applicerar det på sår eller liknande.

Så länge som linimentet verkar kan det vara en rekommendation att inte duscha. Orsaken är att det varma vattnet kan göra att den värmande känslan som linimentet skapar förstärks. Därmed kan det bli obehagligt varmt.