lagsport

Du som sysslar med en lagsport vet att det kräver en hel del. Inte bara av dig som utövare, utan också av ditt material och din utrustning. Du måste ha bra basketskor, fotbollsskor, inomhusskor eller vad än må vara, annars kommer du inte att få ut maximalt. För det finns väl inget värre än att ha dåliga skor, utan dämpning eller komfort? Nej det är en ren plåga och glädjen försvinner från idrotten på bara några minuter.

Men det är inte bara skor som är viktigt. Som utövare av en lagsport så måste du ha bra teknik i ditt löpsteg. Olika sporter kräver olika förutsättningar. Dessutom måste du vara tränad och förberedd på ett sånt sätt att du minimerar risken för skador. Något som både kan sakta ner, sabotera och till och med avsluta en fotbollspelares karriär, ja det gäller såklart alla andra lagsporter också.

Fotboll

Fotboll handlar mycket om snabbhet. Du kommer därför långt med ett explosivt löpsteg. Men det är inte allt. Du måste också ha en bra grundkondition. Lite beroende på vilken position du spelar så är belastningen olika sett till kondition. Men för att orka 90 minuter oavsett position så måste du ha bra kondition.

Tre tips för att få ett bättre löpsteg på fotbollsplanen

  • Träna på övningar som ger dig ett explosivt löpsteg
  • Kör övningar som ger dig snabbare fötter. T.ex. springa genom en liggande stege.
  • Kombinera övningar med boll. Prova att köra dina övningar både med och utan boll

Utrustning

Först och främst behöver du ett par bra fotbollsskor. Snåla inte här. Ett par billiga skor från en mindre känd tillverkare kanske är bra för din plånbok, men det är inte bra för dina fötter. Alla fotbollspelare är olika och sätter ner foten i gräset på olika sätt. Det är därför viktigt att du provar dig fram mellan olika modeller och märken tills du hittat det absolut bästa alternativet. Stressa inte, det är en viktig del av din fotbollsträning. Om du behöver tips och råd om fotbollskor, eller bara vill se utbudet som finns, så rekommenderar vi att du tittar på fotbollsdojor.se

Utöver dina fotbollsskor behöver du benskydd. Det är inte en lika krånglig process. Här handlar det om att skydda dig mot sparkar och smällar. Kolla hos din återförsäljare och se vilka som passar bäst. Kom ihåg att det finns olika storlekar på benskydden.

Det finns flera fotbollsspelare som är bra exempel på hur ett bra löpsteg ska se ut på plan. Vi har internationella namn som Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, men vi har också mer lokala exempel. Simon Tibbling, som slog igenom i u21-EM under sommaren 2015. Och visst vill ni, precis som vi, se Simon Tibbling i EM 2016?

Inomhussporter

Inomhussporter kan vara komplicerat. Vilken modell ska jag ha på mina skor? Ska de vara mjuka eller hårda? Ska de vara stabila eller lätta så att du kan springa fortare? Här finns egentligen inga rätt eller fel, det gäller att prata med de som kan och prova mängder av olika modeller. Tänk på att behovet är olika i olika sporter. Basketspelare vill ha högre skor, fotbollsspelare (futsal) vill ha snabbare skor med mindre dämpning medan innebandyspelare ofta vill ha skor som är stabilare och har högre sula.