Kläder och löpning

Posted in Löpning, Tips

Löpning är en motionsform som är otrolig billig att utöva. Det som du främst behöver lägga pengar på är löparskorna men sedan kan det fungera med en T-shirt, ett par träningsoverallsbyxor och träningen är igång direkt utanför dörren. Men visst finns det en fördel att tänka till ett varv extra. Inte minst om du tänker träna längre perioder.

Lägg pengar på bra skor

Ett par bra löparskor är A och O. Det kan man inte komma ifrån. Du får ett bättre flyt i löpningen men framförallt minskar du risken att skada dig. Gå till en sportbutik och be att få hjälp med att prova ut en korrekt sko. Många har löpband som du får springa på för att de därmed ska se hur foten sätts ner gällande pronationen.

Självklart finns det skor i alla prisklasser man är det någon punkt man inte bör snåla på så är det just skorna.

Träningsoveraller

Vilka plagg man trivs att springa i är en smaksak. En del uppskattar mjuka träningsoveraller i bomull medan andra hellre vill ha material som för bort svetten (plagget andas). Här beror det till stor del på vilken nivå löpningen sker på. De som löper ofta väljer löparkläder med omsorg just eftersom det så tydligt påverkar värmen och energinivån.

TIPS

Klä dig inte för varmt

Ett klassiskt fel är att klä sig för varmt. Man utgår från hur varm man är när löpningen påbörjas. Men räkna med att ”halvfrysa” första minuterna under löpningen. Då kommer du vara lagom varm när du väl fått upp värmen.

Använd lager för lager

Med funktionströja längst in transporteras svetten bort. Väljer du en t-shirt i bomull är risken stor att den blir väldigt svettig och att du därefter kommer kylas ner. Det är här funktionskläderna har sin stora fördel. Beroende på hur kallt det är kan du sedan ha en extra tröja och/eller en vindtät träningsoverallsjacka på det.