Behandla diskbråck

Posted in Hälsa, Idrott, Tips

En av de vanligaste orsakerna till att behöva ta paus i träningen är skador, ofta smärtor som uppstår i ryggen. Vid värre problem kan det vara diskbråck. Hur undviks problemet och hur behandlas det?

Diskbråck är ett fysiskt problem som antingen kan komma plötsligt eller sakta smyga fram. Sker det långsamt är det svårt för personen att koppla smärtan till en speciell händelse. Du kan alltså ha diskbråck utan att själv vara medveten om det. I alla fall i ett tidigt skede.

Vad innebär det?

 Det är när en, eller flera, diskar deformerats eller skadats som diskbråck uppstår. I vissa fall innebär det att vätskan som finns i disken sipprar ut och rinner till ryggmärgskanalen. Ett annat alternativ är att disken putar ut och på detta sätt trycker på nerverna som finns vid ryggmärgen/ryggkanalen. Oavsett innebär det smärta i ryggen. Men kom ihåg att det finns hjälp att få.

Behandling

Det vanligaste är att inte någon specifik behandling sätts in. Kroppen kommer sakteliga läka problemet. Detta kan ta några veckor upp till tre månader. Under denna tid kan självklart diskbråcken skapa stora smärtor vilket innebär att smärtstillande medicin är bästa alternativet.

Vid mycket stora smärtor kan receptbelagd medicin behövas. Prata då med din läkare som kan ordinera passande värkdämpande medicin.

Det går även att söka upp sjukgymnast eller naprapat som hjälper till med att lindra smärtorna så att ett ”normalt liv” snabbare kan nås. De kan även ge råd och övningar som minskar smärtan fram till att läkeprocessen är klar.

Operation

Ungefär 10 % av alla med diskbråck behöver operation. Värken går inte över fast det har gått 3 månader och läkare bör då kontaktas. Detta är däremot alltid den sista utvägen och innebär att en kirurg tar bort diskbråcket genom ett ingrepp.