Därför ska du SM-finalen i bandy på Tele2 Arena

Posted in Lagsport, Tips

Den 19 mars spelas årets SM-final i bandy på Tele2 Arena i Stockholm. SM-finalen i bandy är en svensk idrottsklassiker, en tradition i klass med Vasaloppet och som av vissa kallas för ”Sveriges Super Bowl”. Det är andra året som finalen spelas på Tele2 Arena, efter två år på Friends Arena och dessförinnan över 20 år på Studenternas i Uppsala. Publikrekordet ligger på 38 474 åskådare och slogs på Friends Arena 2013, när Hammarby besegrade Sandviken.

Även om du inte är bandyintresserad är en SM-final en väldigt bra idrottsupplevelse och ska du se bandy för första gången så finns inget bättre tillfälle än på Tele2 Arena i mars. Behöver du övertygas mer? Då har du här tre anledningar till varför du måste se en SM-final i bandy:

Publikfesten

Med ett snitt över 20 000 åskådare de senaste säsongerna så är SM-finalen i bandy varje år en given publikfest. Det fina med SM-finalen är att den blir en samlingsplats för alla bandyintresserade i Sverige och många ser det som ett måste att besöka finalen, även om ens eget lag inte har tagit sig dit. Därför är det inte bara de två lagen som gör upp SM-guldet som syns på läktarna, utan halsdukar och mössor från alla möjliga bandyklubbar runt om i landet finns representerade i publiken. Den så kallade bandyfamiljen skapar varje år en publikfest och stämning värdig större sporter än bandyn.

Allt står på spel

Bandy på Tele2 Arena

SM-finalen i bandy spelas på toppmoderna Tele2 Arena

”En final är en final” brukar det heta och när den svenska mästaren koras i en enda match, till skillnad från en matchserie som i ishockey, så är det verkligen en sanning. Hur bra eller överlägsna ett lag än har varit under säsongen så är det inte alls säkert att de därför vinner SM-finalen. För det är svårt att vinna en SM-final, fråga bara Hammarby. ”Bajen” blev kända som laget som inte kunde vinna, efter sex finalförluster under åren 2000 till 2007 när laget under säsongen i övrigt var det kanske bästa laget. SM-finalen 2010 blev till slut vändningen för Hammarby som sedan också har vunnit 2013.

Dramatiken

När en enda match avgör mellan två jämna lag är det också stor sannolikhet att det blir dramatiska och spännande slut på matcherna. SM-finalen i bandy är givetvis inget undantag. Till exempel finalen 2004, när Hammarby missade straff i ledning med 5-2 och Edsbyn sedan vände till seger med 7-5. Eller 2007 när samma lag möttes igen och Edsbyn avgjorde fram till 4-3 i sudden death. Eller den ovissa finalen 2010 i full snöstorm där Hammarby till slut vann mot Bollnäs med 3-1. Eller när Bollnäs året efter ledde mot Sandviken och såg ut att gå mot guld, men där Sandviken vände och vann på ett frislag i sudden death. SM-finalens historik är fylld av dramatiska vändningar och den kommande finalen 2016 kan mycket väl bli en ny dramatisk historia med tanke på den jämna säsongen som just nu pågår.

Vilka lag som spelar årets SM-final avgörs i slutspelet som inleds den 20 februari. Biljetter till SM-finalen 2016 köper du hos Tele2 Arena.