Allt som är värt att veta om Merseysidederbyt

Posted in Fotboll

Merseysidederbyt

Med mindre än en kilometers avstånd ligger de två arenorna Goodison Park och Anfield i den engelska industristaden Liverpool. De två arenorna utgör den plats där stadens giganter, Everton FC och Liverpool FC, varje säsong drabbar samman i ett av landets största fotbollsderbyn. Med en kort promenad genom stadsparken Stanley Park kan man ta sig mellan Goodison och Anfield, vackert belägna bland pittoreska engelska radhus.

Att lagen har en rivalitet är sedan gammalt, klubbarna har spelat hela 224 matcher mot varandra genom åren sedan det första mötet år 1894. Under de tidiga åren var Everton den främsta klubben i derbyna och fram till 1980-talet hade laget fler segrar än Liverpool. På senare år har det blivit ombytta roller och numera står Liverpool allt som oftast som favorit inför sammandrabbningarna. Flest matcher i derbyt har Neville Southall (41) som stod i mål för Everton under 80- och 90-talet och den bäste målskytten är Ian Rush med 25 derbymål för Liverpool. Trots att klubbarna fostrat flera trogna engelska hänförare såsom Steven Gerrard, Jaimie Carragher och Leon Osman, innehas de tidigare nämnda rekorden faktiskt av två Walesare.

Merseysidederbyt kallas ibland för ”Friendly Derby” (vänskapsderbyt), vilket det finns flera skäl till. Några av de främsta anledningarna är lagens geografiska position och att man i många familjer och vänskapskretsar i Liverpool kan finna båda lagens färger. Under årens lopp har även flertalet händelser i anslutning till lagens med- och motgångar visat tecken på deras goda relation. Två exempel på detta är mötet i Ligacupfinalen år 1984 och efter Hillsborough-katastrofen år 1989.